Aquest dimarts 25 de febrer, el Sr. Diego Moxó i Güell, adjunt a Gerència per a la Coordinació Territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua, ha ofert a les empreses associades a l’AIPN una ponència sobre les infraestructures per reduir la salinitat al medi. Concretament, Moxó ha ofert els punts de vista de l’organisme públic sobre el col·lector de salmorres i el col·lector de salobres.

Diego Moxó ha explicat quina és la situació actual de l’execució de les obres del col·lector de salmorres. Aquesta infraestructura col·lecta les salmorres entre Súria, Sallent i Cardona, fins a l’emissari submarí del Prat. El procés, que comptar amb l’Aprovació definitiva del projecte de l’ampliació de capacitat del col·lector de salmorres el 26 de juliol de 2018 té els següents objectius:

  • Reposició d’una infraestructura obsoleta
  • Reducció de la salinitat als rius Cardener i Llobregat
  • Recollida de l’augment de les aportacions al col·lector que s’han vist multiplicades per 5 ó 6.

El termini d’execució d’aquest col·lector, per trams, serà de 51 mesos, amb un pressupost total de 106.739.376 d’euros.

D’altra banda, en aquesta jornada tècnica organitzada per l’AIPN, Diego Moxó ha detallat alguns aspectes del col·lector de salobres. Es tracta de la construcció per la futura explotació d’una nova xarxa de col·lectors que ha de permetre la segregació dels efluents salins de les indústries de l’entorn del projecte cap al col·lector de salmorres existent.

Després d’aquesta ponència, els assistents han pogut formular els seus dubtes i suggeriments sobre aquestes infraestructures cabdals per a una producció sostenible i eficient, i respectuosa amb el medi ambient.