El sector industrial s’ha reunit a la Jornada de Medi Ambient organitzada per AIPN al Prat de Llobregat per tal de conèixer les noves línies d’actuació del Govern en matèria de Medi Ambient i sostenibilitat. Amb representants de més de 40 empreses, la Jornada ha comptat amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha assegurat que “és el moment de fer un impuls per sortir de la crisi. Les indústries han de jugar un paper actiu en la nova bioeconomia i ser protagonistes

Les empreses han respòs a aquesta crida demanant diàleg fluid i constant amb l’administració. Teresa Jordà ha destacat que “El Govern ha d’estar al costat dels que heu de ser protagonistes de la transformació cap a la bioeconomia. El Govern no està només per gestionar sinó per transformar, per això volem acompanyar les indústries en aquest procés

Els industrials coneixen les línies mestres de les Agències Catalanes de l’Aigua, de Residus i de la Direcció General d’Acció Climàtica

 

A la Jornada han participat els directors de l’ACA, Samuel Reyes, de l’Agència de Residus, Isaac Peraire, i del director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas. Tots tres han explicat les línies mestres que les seves àrees desenvoluparan els propers anys i s’han sotmès a les preguntes i dubtes dels assistents.

Samuel Reyes, Director de l’ACA, ha destacat “que en els usos industrials estem estudiant com podem fomentar i quines mesures podem crear per incentivar l’ús de l’aigua regenerada en els usos agrícoles i industrials perquè l’aigua més cara és la que no es té“. A més, Reyes ha afegit que “cada any s’aboquen a mar 500 hm3 d’aigua depurada. En un context d’emergència climàtica hem d’aprofitar aquest potencial a través de la regeneració i reutilització com a cabals substitutoris de l’aigua reduir el dèficit hídric“. A preguntes dels assistents, Reyes ha respòs qüestions sobre el col·lector de salmorres, entre d’altres temes.

El director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, ha detallat el pla d’actuació de l’agència pels propers anys com la circularitat, la creació del Clúster de Residus o de l’agilització de tràmits administratius. Peraire ha remarcat “que cal més col·laboració público privada. Les empreses i l’administració han d’anar de la mà, amb transparència.” Peraire també ha respòs qüestions sobre el tractament dels subproductes, economia circular, entre d’altres.

Marc Sanglas, Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha repassat les línies d’actuació de la seva àrea. Precisament, alguns aspectes que ha tracat han sigut les Zones de Baixes Emissions i també l’aposta per la recuperació de zones malmeses per activitat industrial. A preguntes dels assistents, Sanglas ha respòs sobre la manca de celeritat en la resposta per part de l’Administració per avalar alguns canvis sectorials, en els que el mercat va per davant.

L’AIPN i les Jornades Ambientals

 

L’Associació Industrial per la Producció Neta ha tornat a celebrar una reunió presencial. El president de l’AIPN, Jordi Oliver-Rodés ha destacat la importància d’organitzar un acte com aquest, amb l’assistència de tota la plana major de l’àrea de Medi Ambient de la Generalitat i que ha servit per què les empreses puguin solucionar molts dubtes davant dels responsables de l’administració” L’AIPN continuarà organitzant trobades similars en els propers mesos.